DIJETA...ko ce, ko ce , ko ce...

Started by Deda, May 04, 2009, 10:05:07 AM

Previous topic - Next topic

AnaK

Meni stvarno mnogo znači 12-15 (to je raspon pralina, bajadera, životinjsko carstvo) grama slatkog par puta nedeljno, ne mogu stvarno na duge staze da se odreknem baš svega, baš zbog tog on/of efekta. Samo mi je dilema šta je manje zlo, obična ili za dijabetičare.
Janko 23.7.2002.

Praslin

Iskreno, nisam nikada probala slatkiše za dijebetičare, pojma nemam kakvog su ukusa. Možeš da pokušaš.

Ako sada pređeš na ishranu sa nižim glikemijskim indeksom i opterećenjem, trebalo bi te krize praktično da ti nestanu. Kriza da ćeš da mreš bez slatko se u principu javi kada ti malo više skoči šećer, pa naglo padne.
Najjači impuls za glad je trend šećera na dole, mnogo jači nego generalno niži nivo šećera u krvi. Ali ako se držiš režima, nikada ne bi trebalo da bude visokih skokova, pa onda ni padova.

Po meni je greška želju za šećerom gasiti šećerom. bar kod mene je potpuno kontraproduktivno i obično se završi tako što na kraju zagrabim u ormarić sa slatkišima. Ja sada radim drugačije - kada mi se jede slatko, ja uzmem nekoliko sirovih lešnika i badema (desetak) i popijem vode, obično me želja prođe.
Oni su i kalorični i masni, ali su to dobre masti, šećera nemaju, a količina je dovoljno mala da mi kalorije ne smetaju. Eto, to je moja topla preporuka.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Praslin

Ako hoćeš tako par puta nedeljno, ja bih uzela pravu stvar. Ako možeš da se suzdržiš da uzmeš malo i da se posle vratiš na režim, onda uzmi pravu stvar, da ti bar bude lepo  ;)

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

AnaK

Probaću :)
Mogu da se suzdržim, ne pamtim kad sam posegnula za drugom bajaderom/čokoladicom, prosto, toliko se dugo već disciplinujem da sam disciplinovana.  :'(

Hvala  :kiss1:
Janko 23.7.2002.

Praslin

Sad baš gledam sastav tih čokolada za dijabetičare. Pa, to je čista prevara! Kao, umesto šećera imaju fruktozu. I? Dakle, to je totalni bezobrazluk, poigravaju se sa ozbiljnim zdravstvenim problemom.  >:(  Fruktoza potpuno jednako utiče na podizanje šećera i lučenje insulina kao šećer, a čak se i brže apsorbuje.

Ostajem pri onome što sam rekla - uzmi original, budi svesna šta si uzela i uživaj. Dokle god ostaneš na maloj količini, nije problem. I, ako je izvodljivo, nemoj odmah posle obroka nego negde između obroka, više kao užinicu.

:kiss1:

AnaK

Hm, čitah sinoć baš da je glikemijski indeks fruktoze značajno niži od drugih. Na nekom sajtu nekog udruženja dijabetičara  :think:
Janko 23.7.2002.

Finalina

Quote from: bubi on May 18, 2012, 12:56:29 PM
uzmem vocku ili na one Wasa krekere namazem bakinu tajnu od visnje i kajsije.
ovo je meni super resenje kao zamena za slatkise, super su sa dzemom  ...npr ... za dorucak ih jedem namazane puterom i medom, savrseno mi odgovara kombinacija ( par puta sam ih mazala i eurokremom, a ja ne volim da mazem na hleb te cokoladne kremove, mada sa wasa krekerima to bude kao neki keks) 

Praslin

Evo, ja kopam i nađoh nekoliko istraživanja koja su baš navela fruktozu kao uzrok insulinske rezistencije.

Nemam pojma, moram još da proroncam.

Finalina

Quote from: Praslin on May 18, 2012, 01:30:17 PM
Fruktoza potpuno jednako utiče na podizanje šećera i lučenje insulina kao šećer, a čak se i brže apsorbuje.
kod dijabeticara je ovo kljucno, neki zaista ne bi smeli da jedu ove stvari, ali kod zdravih ljudi je ok u smislu nizeg ranga secera tj kako se on u organizmu koristi

AnaK

Evo nađoh i ja šta sam čitala:

http://www.diabetes.rs/ishrana05.htm

QuoteFruktoza (voćni šećer), iako je prost ugljeni hidrat, sporije diže nivo šećera u krvi.

UPOREDNA VREDNOST GLIKEMIJSKIH INDEKSA POJEDINIH ŠEĆERA
Fruktoza (voćni šećer) 23
Laktoza (mlečni šećer) 48
Med 60
Beli šećer (saharoza) 68
Glikoza (grožđani šećer) 100
Tablete glikoze 106
Maltoza  109
Janko 23.7.2002.

cici

Quote from: Praslin on May 18, 2012, 01:16:32 PM
Ja sada radim drugačije - kada mi se jede slatko, ja uzmem nekoliko sirovih lešnika i badema (desetak) i popijem vode, obično me želja prođe.
Oni su i kalorični i masni, ali su to dobre masti, šećera nemaju, a količina je dovoljno mala da mi kalorije ne smetaju. Eto, to je moja topla preporuka.
Sta da ti kazem sem blago tebi :crycry:

I ja kad ne pojedem slatkis posle rucka mi je isto kao da i nisam rucala.

bubi

Praslin,
ja npr juce kad sam dosla sa posla sam rucala(curetinu,zelenu salatu i sampinjone).
posle pola sata krecem da kriziram(kao narkomanska kriza),ne mogu misli da kontrolisem,jedino mogu da cutim i ne mrdam.
zainatila sam se jer znam da i ta kriza mora da prodje i da se u pocetku javlja kao i kod narkomana.
ja u sustini nisam bila glada a tresla sam se.
btw imam u blizoj porodici secerase.

Finalina

kod nas su najzastupljeniji ovi proizvodi (za dijabeticare) i medju njima ima bas dobrih slatkisa, ko bi da se prestroji na fruktozu... jesu skupi, ali vredi za dzemice i neke cokolade, bombone...

Praslin

Jao, Cici, znaaam, ja se još odvikavam  :nokti2:
Lepo sam bila krenula sa režimom, i onda sam glupo ispala iz njega ne zato što mi se jelo ono što ne smem (kad jednom uđem u režim, ni ne traži mi se slatko), nego zato što su bili praznici pa sam išla svuda u goste, i onda zalogaj ovde, zalogaj onde (šta će ti biti, samo malčice, pa nije to mnogo kalorično, baš si već lepo smršala, bla, bla...) i ode mas' u propas'  :crycry: :crycry:
Trebale su mi nedelje da se vratim u režim  :wall:

Elem, za AnuK - ja bih i dalje birala original. Moram da primetim da su dokazi o manjoj štetnosti frukoze u najmanju ruku diskutabilni, jer postoje ozbiljna istraživanja o tome da fruktoza zapravo podstiče insulinsku rezistenciju, dovodi do stanja "masne jetre" i sl.
Koliko ja vidim, to se svodi na pitanje tačne hemijske formule fruktoze (javlja se u nekoliko oblika), pri čemu su štetne varijante mnogo jefinije, a moje je iskustvo da će proizvođač uvek iskoristiti radije jeftiniju varijantu.

Sve u svemu, ne vidim zašto bi trošila novce na nešto čija je manja štetnost diskutabilna, a sigurno nije ni ukusno kao prave bajadere. Uz to, ti možeš da uzmeš malo, pa ti se može da uzmeš pravi slatkiš. Koliko god da mu je visok glikemijeki indeks, glikemijsko opterećenje neće biti preveliko, jer je količina mala.

:bighug:

bubi

ja isto stalno citam i eksperimentisem.
kod mene je problem "glava" i secer :lol:
elem ne kazem ja da je test intolerancije za svakoga ali za mene koja volim da jedem na nervnoj bazi taj test mi je bio ok jer kao pojedem slatko(a pravila sam i mafine od dozvoljenog brasna sa dzemovima od fruktoze) a nisam zgresila i onda i nemam zelju da varam.
ovako stalno varam i nikako da se vratim na kolosek.
kad kazem problem "u glavu" mislim na ono,od sutra cu biti na dijeti daj danas da pojedem,pa onda pocinjem da izmisljam sta bi sve u kljun mogla da stavim a realno mi organizam to i ne trazi.
ja volim iskljucivost,ovo moze ovo ne moze.
u intoleranciji sam cesce bila u ketozi a da to nisam ni znala,ali jednostavno organizam mi nije trazio slatko a ja sam se dobro osecala.
i sad umesto da se toga pridrzavam ja stalno pokusavam na kratke staze da oslabim i posle par nedelja krenem kao kontrolisacu se i dva dana se kontrolisem i onda ode mast u propast.
auuuu al se raspisah.