Main Menu

Deca i mobilni telefoni

Started by Urbana, December 26, 2013, 11:35:44 AM

Previous topic - Next topic

maripoza

Quote from: Dacko on January 14, 2016, 12:15:56 AM
Au, pa zar na neki od ovih pametnih telefona ne može viber? :nokti2:

I još - da li vaši klinci imaju neki mesečni ugovorni paket (i koji je dobar za njihove potrebe) ili su na pripejdu? Mi imamo u kući net preko SBB-a pa računam da bi tu mogao da skida šta mu već treba, da ne moram da posebno idem na neki paket sa brzim internetom preko mobilne mreže.

Na sve pametne telefone mozes da instaliras Viber. Aplikacija radi na sva 3 operativna sistema: Android, Windows, iOS (na Lumiama je Windows).

Prepaid se nikako ne isplati, uzmi neki postpaid paket koji ce odgovarati njegovim potrebama, a i tvom dzepu. Devojke su ti vec dale predloge, a ja dodajem i MTS pakete, koji ce te izaci upola cene ako ne uzmes od njih i telefon nego kupis sama taj polovan koji si planirala. Druga opcija je da uzmes od operatera neki za dinar i da gledas najpovoljniji paket. Mislim da kod sva 3 operatera mozes naci odgovarajuci paket za max 300 dinara mesecno.

Sto se interneta tice, sad imas mnogo paketa u kojima se internet, kada se protok koji dobijes u paketu potrosi, ne placa dodatno, nego i dalje radi (besplatno) ali smanjenom brzinom. Po meni je ova varijanta za decu najbolja: tako ce nauciti da vodi racuna o potrosnji jer ce ga ta smanjena brzina posle sigurno malcice nervirati. :D (Moze, naravno, da se dokupi protok po regularnoj brzini, ako zatreba, ali ne moras to da radis jer nece ostati bez neta potpuno, plus to "prekoracenje" nece nista da te kosta.)

Ono na sta treba da pazis, ako ne zelis dodatne troskove, to je da ne salje sms-ove za usluge koje nikada ne ulaze u cenu paketa (nagradne igre, humanitarni brojevi, parking, sms-ovi ka inostranim brojevima), da ne poziva strane i "cudne" brojeve, kao i da mu je iskljucena opcija interneta u romingu (na svakom pametnom telefonu to mozes unapred da iskljucis).

Takodje, kad budes birala paket, cuvaj se onih koji nude previse minuta i poruka u istoj mrezi, a premalo u drugim mrezama. Iz prostog razloga sto danas ne mozes da znas ko je u kojoj mrezi na osnovu pozivnog broja, posto se brojevi mogu prenositi iz mreze u mrezu (sa sve pozivnim) odavno. Gledaj da u paketu ima neki razuman minimum minuta i poruka ka svim mrezama. Ono sto dobijes za koriscenje u okviru iste mreze ionako krenu da ti skidaju tek nakon sto potrosis ove "zajednicke".
Old enough to know better, but too young to care.

Nanny Ogg

Kod nas slična priča kao kod anelore.
Telefon je dobila kad je krenula da samostalno ide u/iz škole
Nemamo paket, na pripejdu je (to finansira baba ionako  :girl_haha:), a kači se na kućni wi-fi i uglavnom koristi Viber.

Ja nisam mnogo stroga u pogledu korišćenja, oduzimam samo kad baš baš pretera i zapostavi druge obaveze. Kontrolišem sadržaj, naravno, ali samu dužinu korišćenja ne.

Ajte zene, ne dram'te

Glitter

jos uvek nema telefon, a nedavno sam saznala da im skola deli crvene kartone ako donesi elektronski uredjaj u skolu. Dosta dece sada (ukljucujuci i mog) samostalno idu u/iz skole, pesaka/trotinet/bicikl, ali velika prednost je sto se casovi uvek zavrsavaju po danu.

telefon svakako jos uvek ne planiramo da mu kupujemo, nema ni potrebe za istim, sa drugarima vitla po kraju, te jos uvek se drzim ideje da mu kupim GPS tracker narukvicu koja ima sim za SOS pozive, i to vise zbog mene nego zbog njega :lol:

veki

http://www.dx.com/p/doogee-voyager2-dg310-quad-core-android-4-4-bar-phone-w-5-0-ips-8gb-rom-otg-gps-ota-852330613#.VpddkfkrJaQ
mi smo im za proslu Novu godine kupili ovakav neki, radi bez kartice, koriste ga za internet, viber, i fotografisanje.
za telefoniranje i nosenje u skolu i napolje koriste neke vodafonove promo telefone koje su dobili od strica i koji su kostali bukvalno 4 komada 1 evro. Ne bune se, jednostavnije im je jer je vec bilo kradja, a njihove niko ne dira. Na tom telefonu imaju pozive i poruke i sudoku :rofl: Pripaid MTS za sada jer uglavnom pozive koje upute upucucju meni ili mm, pa ih mi prekinemo i pozovemo.

Nemamo ogranicenja jer nisu potpunoz aludjene, imali smo neka ogranicavanja na viberu, tj posle 21h ne koriste inace telefone, jer nam je to kao pravilo u kuci i vaze za sve nas

Nanny Ogg

E da, ni naša škola ne gleda blagonaklono na telefone.
Na časovima su najstrože zabranjeni, pre i posle smeju da ih upale.

Meni je to skroz ok, s obzirom da čujem da ima škola u kojima deca koriste telefone i na časovima

Ajte zene, ne dram'te

anelore

Kod Save u skoli deca njegovog uzrasta predaju telefone uciteljici, ona ima posebnu kutiju za to, i mogu da ih uzmu posle casova. U boravku smeju da ih koriste nakon sto zavrse domaci ili kad su napolju. Kako je u starijim razredima ne znam, ovo je rezim za 3. i 4. razred, u 2. razredu i tako niko nije donosio telefon u skolu, tada nisu ni smeli da izadju iz skole bez pratnje nekog odraslog, osim ako to roditelji ne najave, i to samo povremeno.

emge

Marta ima Samsung Galaxy S+ (znači prvi Galaxy telefon) i ima MTS prepaid... uplatim joj povremeno po 100din, za 99din (promo mix) dobija nedelju dana 200min u MTS, poruke i neograničen net. U počétku joj je Viber bio zanimljiv, sad ni malo nije... ja svakih par dana udjem i pootvaram joj grupe da joj se skinu notifikacije :lol:

volim što je na prepaid-u da ne dumam o računu... a ovako bude max 400din ako uplaćujem svakih 7 dana.

disco2000

Tako nekako i ja planiram za Lakija, samo bez neta...

anelore

U Telenoru je to lako izlazilo na vise od 500 dinara za 3 nedelje, iako smo MM i ja, koje najcesce zove, u istoj mrezi, jednostavno je mnogo skup minut za prepaid, zato smo presli na postpaid.

emge

disco, taj promo mix kad aktiviraš već ima net - a net je dobra stvar, jer ima minute samo za mts, pa preko vibera može da zove druge mreže... mada realno, ne treba joj ništa - evo ga je danas kući zaboravila :)

stacka

Bogami, i do deteta je. Aleksa mnogo brzo potrosi kredit na pri paidu (MTS), ja ozbiljno razmisljam da predjem na neki post paid paket, svake nedelje mu uplacujem po 100-200 din, i obicno se desi da kad mu treba zafali, tj moze samo sms da posalje, nema dovoljno za poziv :wall:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

emge

Stačka, obavezno mu aktiviraj neku promociju. Sam kredit se odmah potroši.

anelore

U Telenoru za pripejd:
Cena minuta 11,90   cena sms 5,90. On je trosio 300 dinara za manje od 10 dana, samo da se javi da je stigao i da je otisao, i da se dogovori sa drugarima kad ce se videti da igraju fudbal - ako pozove trojicu drugara koji nisu na Viber-u u tom trenutku, i brata od strica, koji nema viber, ode cca 100 dinara.
Savin paket - ka svim mrezama 100 minuta, u mrezi neograniceno, 50MB interneta, 100 SMS - 695 dinara.

Dacko

Izgleda da ću se lakše odlučiti da mu nabavim telefon nego da smislim koji i kako će ga koristiti, ali studiram sve što pišete pa ću se truditi da se ugledam na neku od vas. :girl_haha: :kiss1:

Pozo, ako bi davala konkretnu preporuku za model i paket u MTS-u, šta bi to bilo? Da li bi htela da mi pošalješ na pp?

Pominjem MTS zato što smo mm i ja u toj mreži, pa je verovatno zgodnije da bude i potomak.

anelore

Dacko, ako nesto vredi moje iskustvo  :girl_haha:, LG telefoni imaju stvarno dobar odnos cene i kvaliteta, ja imam LG duze od 2 godine i zadovoljna sam, zato smo ga uzeli i Savi, i uglavnom je u tim paketima i sa karakteristikama koje bi Borisu bile dovoljne jeftiniji od Samsunga ili ima malo bolje karakteristike za iste pare. Naravno, ima tu i jeftinijih opcija, ovo cisto kao razmisljanje ako dodjes do toga da se dvoumis izmedju LG i Samsunga.
E sad, sto se tice paketa, moje iskustvo sa Telenorom jeste da su u tim najnizim paketima telefoni ...pa...ne bas jeftini, pa sam ja iskoristila priliku da izmenim svoj paket i cak smanjim mesecnu pretplatu i kupim Savi telefon, pa eto, mozda mozes i da iskoristis tu opciju, ako postoje uslovi za to.
MM je kupio telefon preko biznis paketa - veca mesecna pretplata i visa cena za telefon nego u paketima za fizicka lica, objasnjenje: pravna lica dobijaju dodatnu podrsku od nas, pa je to u stvari ustupak fizickim licima  :crazy: