Main Menu

Deca i mobilni telefoni

Started by Urbana, December 26, 2013, 11:35:44 AM

Previous topic - Next topic

AnaK

Upravo saznah da postoji tanko tzv tempirano staklo koje se lepi umesto zaštitne folije, i u oko 70% slučajeva pri padu puca ono umesto ekrana. Zvučalo mi baš korisno, za Jankov telefon su nam ponudili pa videli da su rasproali, košta 800 din.
Janko 23.7.2002.

Mirka

Ne znam šta je, ali potraži šalju li Kinezi, sigurno je jeftinije, a ako je free dostava, nema veze što ćeš malo sačekati
Kosta, 27.05.2004.
Todor, 03.10.2009.

Dacko

Ono lepo vreme u kome je B. lepo prihvatao to što jedini u odeljenju nema mobilni telefon izgleda da je prošlo. Iako se sa ekskurzije vratio ne pomenuvši izričito da se nasekirao što su svi sem njega nosili telefone, slušali muziku i slikali njima, mada se to ipak moglo pročitati između redova, sad bi žarko želeo da i on ima telefon koji će poneti na rekreativnu, ne samo zato da može da nam se javi kad poželi nego više zato da ne odskače od društva.
Ne znam šta da kažem na ovo, ako bih mu uopšte uzimala nešto, to bi bila neka polovna lumija zato da niko ne dođe u iskušenje da mu je ukrade ali i da se ne sekiram previše ako je ošteti i izgubi, i svakako mogu da odvojim toliko tim pre što bi mu to bio poklon za rođendan, ali štos je u tome što nisam uopšte planirala da mu kupujem telefon još godinu dana i bila sam baš srećna što ne provodi previše vremena pred ekranima generalno, a bilo bi mi teško da to vreme ograničim ako mu je telefon stalno pri ruci, kao i da imam uvid u to šta na njemu radi. Plus što mobline generalno ne volim i sama koristim neki prastari samo za poruke, ali naravno, to što se meni uopšte ne sviđa cela ta moda sa klincima i mobilnima, nije razlog da se njemu ne dopadne i logično mi je da želi da se uklopi u svoju generaciju. Sad sam već sklona da preispitam tu odluku o telefonu tek sa deset godina iako svi razlozi za što duže odlaganje kupovine i dalje stoje, prosto zato što ne mogu da odolim pritisku, koji je u njegovom slučaju vrlo suptilan, ne drami i ne besni, uvek mirno prihvati odbijanje pa posle nekoliko dana iznađe neki nov argument zašto bi o tome trebalo ponovo porazgovarati - a sve to na mene deluje više nego da roni krupne suze.

Praslin

Dacko, sve razumem. ali razumem i njega.
Da ne duzim previse - ja bih mu uzela upravo takav (dovoljno slab da ne izaziva previse paznje), ali bih gledala da to bude telefon na koji moze da se instalira Viber, jer im je svima to postalo sada mnogo vazno.

A sto se vremena koriscenja tice, to se da sasvim lepo ograniciti, kao i sve drugo.

:kiss1:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Dacko

Au, pa zar na neki od ovih pametnih telefona ne može viber? :nokti2:

I još - da li vaši klinci imaju neki mesečni ugovorni paket (i koji je dobar za njihove potrebe) ili su na pripejdu? Mi imamo u kući net preko SBB-a pa računam da bi tu mogao da skida šta mu već treba, da ne moram da posebno idem na neki paket sa brzim internetom preko mobilne mreže.

NenaS

Svo troje imaju kod VIP-a kontrolisanu potrošnju sa određenim kreditom koji ne mogu da pređu - pa kad ga potroše... To se valjda zove Sigurica. Uzimali smo telefone koji su bili nešto malo skuplji od ponuđenih za njihove tarife, na 12 rata, ali su oni nadoknadili razliku iz džeparca (takav je bio dogovor). Ugovori se vode na mene.
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

disco2000

Lazar jos uvek nema. U planu je da bude stari telefon i pripejd mts. Kad, ne znam. On ne trazi...

AnaK

I Janko ima VIP siguricu, i to nam je baš povoljno. Neka opcija bez telefona nas košta 300 din, to je bio neki popust kad sam produžavala ugovor, mislim da je to ovaj Sigurica500

https://www.vipmobile.rs/privatni/vip-postpaid/tarifa/pogodnosti/cenovnik-sigurica-tarifa.2595.html

Net smo par puta dokupili, mada uglavnom koristi kućni wifi

Mislim da svi operateri imaju te limitirane tarife, pa je generalno najbolje da bude u istoj mreži sa vama. Ja o tome nisam razmišljala u startu, te u kući imamo sva tri operatera :krsti:
Janko 23.7.2002.

kalimero

I kod nas, zahvaljujuci ovima sa posla, sva tri operatera  :rupa:
Bata ima najnizi prenesi+surf postpaid (telenor), ne predje pretplatu nikad......al cu i njega sledece god u mts kad istekne njegov ugovor....
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

AnaK

I ja planirala da prebacim Janka, ali su mi pri produžavanju ponudili ponudu koju nisam mogla odbiti :lol:
Janko 23.7.2002.

Margarita

Imaju telefone koje smo kupili polovne. Svi smo u mts sticajem okolnosti, neki minumalni paketi, za net WiFi.
Telefone uglavnom koriste da ja mogu da ih dobijem :D I kod kuce za YouTube muziku. Kad preteraju - pokupim I vratim ujutru kad krenu u skolu.
Petar se pivremeno primi na viber I instsgram, pa ga prodje, u tako u krug.

Lani

Sve isto kao kod Mardž. Iva ima neku staru ciglicu koju je nasledila od mm.

anelore

Sava je za 9. rodjendan dobio telefon, deda je dao novac (i to ne bas mali) ali u stvari sam ja kupila telefon preko  svog ugovora u Telenoru, za 1 dinar, LG Fino.
To sto je dobio telefon za 9. rodjendan je sticaj vise okolnosti - prvo, poceo je da ide u skolu po smenama i da sam dolazi i odlazi iz skole i u skolu; drugo, deda je prosle godine dao novac za telefone koji su bili rodjendanski poklon deverovim blizancima (isto za 9. rodjendan) i odmah je obecao Savi da ce i on za 9. rodjendan dobiti telefon. Meni je bilo malo bezveze da u toj konstelaciji dajem Savi neki svoj stari touchscreen, to bi bas delovalo kao velika nepravda, posto su blizanci dobili nove telefone.
Sto se tice placanja, prvo je imao pripejd, za koji se pokazalo da se uopste ne isplati, jako brzo je trosio kredit iako je zvao samo nas da se javi da je stigao (u skolu, u skolsko dvoriste) ili da krece kuci, i drugare da se dogovore oko igranja u skolskom dvoristu.
Sada ima neki najnizi prenesi paket, kod kuce koristi Viber ili, cesce, dopisivanje u Clash of Clans za kontakt sa drugarima.
Kod njega u odeljenju skoro sva deca su dobila mobilne telefone, krajem leta i pocetkom jeseni je bila potpuna pomama u pogledu kolicine komunikacije, narocito preko Vibera - po 200+ neprocitanih poruka u grupama, a poruke su uglavnom razni stikeri, uzas.
Medjutim, to ih je proslo, iako i dalje prave Viber grupe, primetila sam da Sava komunicira sa decom sa kojom se i inace druzi, i da je preko igrice Clash of Clans nasao jos jednog druga - taj decak ide u odeljenje sa Savinim drugom koji se prebacio u drugu skolu i isto trenira kosarku - tako da polako planiraju i RL druzenje tako sto ce igrati kosarku.
Sto se kontrole tice, telefon ostavlja u dnevnoj sobi pre spavanja, tako da izbegavamo situacije u kojima se telefon krije ispod jastuka i igraju igrice do kasno u noc. Upotrebu mu kontrolisemo, naravno, kao sto bismo mu kontrolisali i upotrebu tableta ili racunara.
Oduzih post, ali htedoh da kazem da, kontrolisano, telefon nije nista drugaciji od upotrebe tableta ili racunara, i da je mom detetu jako vazan za to decacko socijalizovanje (za sada nije krenula razmena poruka sa devojcicama, i dalje su mu devojcice u kategoriji nezanimljivih)

anelore

E da, odmah smo mu uz telefon kupili ovo tanko tempirano staklo o kome je AnaK pisala, i silikonsku zastitu za telefon, razmisli o tome da to sve bude kupljeno u paketu, jer, po mom misljenju, za decu njihovog uzrasta je to skoro pa obavezna prateca oprema.

Deda

kod nas neki mix kao kod vas  :lol:
Neda ima srednje dobar telefon samsung grand prime , uzela preko mog ugovora, a meni preko firme  :crazy:
Andrija ima neki alkatel koji ne koristi cak i kad mu treba , zna da ne ume da vodi racuna .
Nje mu je bitno da sćvremena na vreme mu dopustis da na tabletu gleda Mudju i Serbiana.
Preko radne nedelje nema koriscenja interneta , retki su izuzeci , preko vikenda kad se zavrse obaveze , raspust   me ubi.
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006