Main Menu

ima li gladne dece i kako im pomoci?

Started by monochrome, March 13, 2014, 02:12:24 PM

Previous topic - Next topic

monochrome

...da otvorim temu...znam...opet je sumnjivog naslova, ali sta cu...taki mi stil :rofl: :rofl: :rofl:

cujem da je u hrvatskoj dosta dece gladno...gladni dolaze u skolu...kradu jauznu, pitaju u kuhinji za krisku suhog hleba...imamo ovoga i u engleskoj...doduse, u engleskoj, cini mi se, vise je iz gluposti i roditeljskog nemara, mada...verujem...skroz verujem da ima siromastva, ali bar ne bi trebalo da ima gladnih...
da li ovoga ima u ostalim delovima sveta, srbiji i kako uopste ovome stati na kraj...
apsolutno mi je katastrofalno da deca gladuju :stop:

u par skola u uk postoji food bank...decu je cesto sram da ponesu hranu kuci...imamo naravno i soup kitchens ali svejedno svako dete treba da ima uredan, zdrav dorucak, rucak, veceru...voce...

sta vi kazete na ovo :think:

Xe

Ne znam, nemam takva iskustva, a ono što znam za  Narodnu kuhinju, uglavnom su stariji korisnici. Situacija medju romskom decom je sigurno teža, ali oni su zatvoreno društvo i teško možeš dopreti do pravih informacija.
Pre će ovde gladovati stari ljudi, u selima, recimo, koje nema ko da obiđe i nahrani. Kod nas je dosta razvijeno obigravanje oko kontejnera, ali to rade ovi mladi, ispraksani, ne pamtim kad sam videla nekog starog da pretura. A devedesetih ih je bilo.

http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

kalimero

znam da ima ono svratiste, e, sad, gde je tacno, nemam pojma.....recimo cukaricka padina ili sam pobrkala.....za preteznno romsku decu, decu beskucnike, da imaju gde da dodju, budu na toplom i sl.....znam da su pre par meseci pretili da ce da ga zatvore.....
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

vojka

postoji i prihvatiliste za decu koja zive na ulici
nalazi se na zvezdari
nosili smo stveri tamo
mm kaze da je pristojno
ja sam cekala napolju
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

kalimero

vojka, to je to, valjda, isto mesto.. ...samo sto sam pomesala opstine  :girl_haha:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Elanor

to na zvezdari je svratiste. http://www.cim.org.rs/programi/program-1/
postoji i prihvatiliste, koje je na vozdovcu. http://www.prihvatiliste.rs/
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

kalimero

da, da, ja sam na svratiste mislila.....
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Unabebili

Neka deca gladuju i to su fakti.
I ne moraju to biti deca s ulice, napustena i sama.
Postoje mnoga deca koja su samo fiktivno sita i jedu vrlo lose i jednolicno.

Licno znam iz najblizeg okruzenja zenu koja je zvala majku( baku)  i zamolila je da taj dan skuva za decu, ako ima sta, jer ona "nema sta da im da, nije stilga plata, a ni alimentacija"  :girl_cray:

Sto se tice svratista za decu, ono je bilo na ivici da se ugasi, kacila sam na fb u tom trenutku to kao apeli dobila 2-3 lajka...dan posle kacila sam (provere radi  :D ) neku trulez od pesme i lajkova je bilo znatno vise  :)

Siromastvo, cak to najosnovnije uopste nije ni sporadicno,
a ni tako daleko od nas kako mi to  zelimo da ne/vidmo  :girl_sad:

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Praslin

Gladi ima, siromaštva pogotovo, ali to je toliko kompleksan problem, da ne može samo da se napravi mesto gde mogu da dobiju obrok i gotovo.
Pre svega, mnoga deca imaju više lošu ishranu, nego nedovoljnu. Drugo, hrana često nije ono što im fali, a opet im nisu zadovoljene osnovne potrebe.
Na primer, u romskim naseljima u BG kuće nisu imale prave zidove, niko nije imao mokri čvor kako treba, ali su svi imali video rekordere još 80-tih godina prošlog veka. Upitnici za utvrđivanje ekonomskog statusa su često izgledali nenormalno - većina stavki koje se smatraju za osnovnu potrebu nisu bile ispunjene, a mnoge stavke koje se smatraju za luksuz jesu.  :crazy:

Ipak, u Srbiji ima  mnogo porodica koje žive baš, baš siromašno i u kojima deca imaju jedan do dva obroka dnevno  :girl_sad:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Glitter

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Praslin

Glitti  :bighug: :bighug:

Imala sam ja te periode (više gladna nego sita) i bilo ih je dosta. Međutim, dok nisam imala Vida, nije mi to posebno teško padalo. Kad imaš dete, te stvari padaju mnooogo, mnogo teže.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Glitter

kad imas dete to je agonija...

tom periodu sam zahvalna jer je malac naucio da ne mozemo sve i da ne mozemo uvek i da prihvati vrlo razumno da tu igracku ne mozemo sada i ne znam kad cemo moci

sad mu kupujem kao mahnita, samo da umirim savest za taj period

monochrome

glitt :bighug:
i ja sam imala vrlo, vrlo slicnu situaciju, ali prosto ne mogu ni da nacinjem  :girl_cray:
za vreme rata jesmo bili vise gladni nego siti...
nervira me kad o siromastvu pricaju (ovde) neki koji imaju najveci moguci tv, najnoviji model mob. i cigarete, a deca gladna, bosa i gola, mada ima i onih koji uvek decu stave na prvo mesto, pa svejedno moraju stalno da natezu :'(

Praslin

Iskreno, ja nikad nisam videla da neko živi u luksuzu, a da su mu deca gladna i bosa. Naprotiv, ti koji žive u luksuzu i vole trofeje, vole da im i deca tako izgledaju. Ne kažem da su savršeni roditelji, u svakom roditeljstvu nešto fali, ali baš da se roditelj luksuzira, a da su deca bukvalno gladna i bosa - mislim da je to praktično nemoguće.

Glitter

meni su ovde najfascinantnija naselja u kojima zive ljudi na benefitima, a zna se koja su to naselja u gradu. Ako se slucajno provozas (a mozes tamo da zadjes samo slucajno) kroz iste vidis kuce koje su opstinsle kuce dodeljene kao pomoc, vidis zatore na prozorima da ne bi ko slucajno video da unutra imaju ogromne televizore, stereo uredjaje. Deca im u skolu idu gola i bosa da ne bi ko rekao da im pomoc od drzave ne treba isl.
Ono sto je meni fascinantno je sto u Engleskoj postoje porodice koje su treca generacija na benefitima, oni se vode kao siromasni, a realno daleko su od toga je r se ovde od benefita moze skrpiti kraj sa krajem, pogotovo ako vise clanova porodice prima benefite.