Main Menu

Buducnost pre buducnosti

Started by Glitter, May 19, 2009, 11:55:40 AM

Previous topic - Next topic

Glitter

Upustamo se ili tek planiramo da se upustimo u avanturu zvanu porodica i roditeljstvo, manje ili vise upuceni...Kako ste planirali ili planirate vasu avanturu u nekom finansijskom pogledu? Konkretno, da li ste pre deteta, dece pravili finansijsku konsktrukciju, obezbedjivali poslove, resavali stambeno pitanje ili je sama zelja bila dovoljna? :flower:

Deda

Generalno jesam. E sad sto bez posla mogu da ostanem u svakom momentu-na to nisam racunala :lol:.
Mnogo bolja finansijska situacija mi je bila tad nego sad...ali racunam da sam zrelija sa malo vise pameti a i sreca prati hrabre :girl_haha:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

emge

Meni su prije svega bile bitne moje godine.

Prije 28. mi je bilo rano. Željela sam da dobijem dijete kad ću dovoljno da se iživim, da ne sjedim kući sa djetetom i patim za izlascima i sl.
Dobila sam Martu taman na vrijeme :D

lilit_depp

danas mogu reci da, iako sam mislila da sve znam, nisam imala pojma u sta se upustam. :mrgreen:
L, L, K

chokoladica

Quote from: emge on May 19, 2009, 12:05:34 PM
Meni su prije svega bile bitne moje godine.

Prije 28. mi je bilo rano. Željela sam da dobijem dijete kad ću dovoljno da se iživim, da ne sjedim kući sa djetetom i patim za izlascima i sl.
Dobila sam Martu taman na vrijeme :D
Ma hajd molim te :lol: Sad ce svako da kaze kako je dobio dete taman na vreme.
Sto se teme tice, nemam pojma sta bih rekla, posto sam u vreme kad sam ostala trudna, imala i posao, i bila samostalna, a i imala podrsku  porodice, bar kad je prvi "finansijski momenat" u pitanju (kupovina, kreveca, i ostalih potrepstina). Naravno, ne moram da naglasavam da nisam planirala dete, jel tako?  :lol: Ali, kad se vec sve desilo kako se desilo, javila se i zelja, tako da nisam se uopste premisljala.  Inace, da posmatram samo finansije, ja decu nikad ne bih imala. Mislim, meni nikad nije dovoljno para, tako da....   bolje da o tome i ne razmisljam kasnije, ako se nekim cudom desi da pozelim jos jedno   :D

Finalina

U tom trenutku smo bili u situaciji da se upustimo u sve ovo samo zahvaljujuci zelji. Verujem da bih sa vise razmiljanja zapravo vise oklevala da se upustim u brak, pod izgovorom vece sigurnosti. Uvek moze biti bolje i teziti perfektnom, ali to nije bas po mom ukusu za porodicno/roditeljske planove u slucaju vencanja iz ljubavi sa malo manje prakticnih interesa. Ja sam od onih koji povezuju brak, roditeljstvo i porodican zivot u malom vremenskom intervalu. Pa sta se poklopi, poklopilo se  :innocent:

Konacno, ja na brak nisam ni pomisljala kao na neki svoj plan, vec sam zivela tako da mogu da se upustim u bracne vode kada osetim da sam za to spremna i dovoljno sposobna da budem ovde gde se sada nalazim. Nisam ja to sve unapred znala, ali nije bilo lose za pocetak  :DPraslin

Za prvo mi je bila dovoljna samo želja.
Za drugo nije."Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Pepi

Na proširenju porodice radimo otako smo zajedno...sada smo u mnogo boljoj finansijskoj situaciji, imamo bolje poslove nego ranije, ali još uvek nemamo rešeno stambeno pitanje. Ali kad bi čekali da svi uslovi koje smo zamislili budu ispunjeni , nikada ne bi došlo do toga da imamo dete...uvek nešto nedostaje, rešiš pitanje stana a ostaneš bez posla, itd.
A u čekanju i stvaranju uslova prolazi život...

maripoza

Quote from: chokoladica on May 19, 2009, 12:39:11 PM
Ma hajd molim te :lol: Sad ce svako da kaze kako je dobio dete taman na vreme.

Pa ja verujem da neki jesu. Iz njihove perspektive, naravno, a ona se jedino i racuna.
Old enough to know better, but too young to care.

chokoladica

Quote from: maripoza on May 19, 2009, 12:46:42 PM
Pa ja verujem da neki jesu. Iz njihove perspektive, naravno, a ona se jedino i racuna.
Pa naravno, o tome i ja pricam. Svako je iz svoje perspektive dobio dete na vreme.

Milica

Mi smo se jako kasno upustili u tu avanturu i do sada smo manje vise sredili sve sto se srediti dalo.Glitter

Kad smo resili da imamo dete imali smo NISTA. Mislim nemamo ni sad mnogo vise, ali drugacije je iz perspektive embriona pileta pre 4 godine. Zmu je bio u studentskom domu, ja kod roditelja, ja sam imala posao preko studentske zadruge, on nikakav. Imali smo samo zelju (i to sad kad razmisljam ako bi mi neko rekao da je eto u istoj ili slicnoj situaciji pomislio isto ja bih mu rekla :fool: ).
Kad smo saznali da smo trudni neke stvari su bile resene u roku od mesec dana, u smislu da smo iznajmili stan i da smo nasli poslove.
Za drugo smo planirali prvo da resimo stambeno pitanje, medjutim opet je zelja bila veca, mada kako smo krenuli sa mogucnostima izgleda cemo resiti stambeno pre tog drugog :lol:


Elanor

sticajem okolnosti, mi smo bili finansijski stabilni od kako smo zajedno, tako da o finansijskoj konstrukciji imanja dece nismo puno razmisljali.
sta bi bilo da je bilo drugacije - ne znam :innocent:. mada razmisljam, bez te relativne finansijske sigurnosti od pocetka nas dvoje mozda i ne bismo bili zajedno. da nisam nasla posao pre nego sto sam se uputila u belgiju, tesko da bih se odlucila da predjem ovamo, kod nekoga koga sam, objektivno, poznavala jako kratko.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

maripoza

Quote from: chokoladica on May 19, 2009, 12:50:48 PM
Pa naravno, o tome i ja pricam. Svako je iz svoje perspektive dobio dete na vreme.

Nije svako. Ja nisam - iz ove perspektive. Kad ga dobijem, mozda ce se desiti da shvatim da je "vreme" bilo bolje nego ono koje sam htela.
Nisi ni ti - iz ondasnje perspektive. Danas vec mozda mozes da kazes da jesi.
Old enough to know better, but too young to care.

emge

#14
Da ne idemo u OFF, ja sam kao mala imala ideju da dijete dobijem minimum posle 29. To je vjerovatno model roditelja, jer je moja majka prvo rodila sa 29.
Imala sam sreće, nisu mi se desile slučajne trudnoće(tad sam bila stava da bih abortirala u tom slučaju, ali ko zna šta bi bilo da se desilo) i dobila sam dijete na vrijeme.

Tad kad smo se odlučili nismo imali stan, ali smo znali da ćemo ga u bliskoj budučnosti imali. Imali smo već dobre poslove. Sticajem okolnosti, uselili smo se u naš stan početkom novembra, a porodila sam se u decembru :)

Samo da dodam, da nismo baš uspijeli iz prve :) Imali smo godinu dana radova, što znači da smo uspjeli iz prve, ne bi smo imali stan i bebu istovremeno :lol:
Znači želja je bila ključna :D