Main Menu

Protekal/Nutrico dijeta

Started by AnaK, April 29, 2015, 07:59:15 PM

Previous topic - Next topic

AnaK

Pošto bih volela da ubrzam svoje mršavljenje, kad je napokon krenulo, proučavala sam ovih dana protekal režim, pošto brži od njega ne postoji. Najviše bih volela da odem kod njih, i da se oni bave mojom ishranom mesec dana, no kako mi je to finansijski neizvodljivo, posvetila sam se detaljnom informisanju i traženju kako se sa manje para može postići najpribližniji efekat. Protekal obroci se mogu kupovati samo uz narudžbinu njihovog lekara, a u apotekama postoji identična zamena, sa manjim izborom obroka, u slobodnoj prodaji, i sa oko 25% nižom cenom - Nutrico. Nutrico paketi nisu OK sklopljeni, za brzo mršavljenje (sadrže i slaktiše, energetske pločice i snekove, koje Protekl dozvoljava tek u IV fazi), pa treba kupovati pojedinačne obroke.

Protekal je režim sa visokim unosom proteina i niskim unosom ugljenih hidrata i masti. Bazira se na obaveznih 5 obroka u vremenskim razmacima ne kraćim od 3, i ne dužim od 4 sata. Ukupni dnevni unos u prvoj fazi, koja je najrestriktivnija, kojom se ulazi u ketozu i u kojoj se ostaje dok se ne izgubi oko 80% željene težine je oko 900kcal, uz učešće 60% proteina.

Dozvoljeno povrće je podeljeno u dve grupe:

Grupa A - krastavac, patlidžan, brokoli, spanać, zelena paprika, šampinjoni, blitva, rukola, zelena salata (i to najobičnija, puterica, našla sam iskustvo gde je konzumiranje ajsberga drastično usporilo mršavljenje).
Grupa B - prokelj, paradajz, karfiol, boranija, tikvice, špargla, crvena paprika.

Obavezno je, u prve 2 faze uzimanje sledećih suplemenata, okvirno po ovom rasporedu:

Vitamin posle doručka i ručka. Magnezijum posle doručka i eventualno posle večere u slučaju da se nema redovna stolica. Kalcijum posle prepodnevne i popodnevne užine. Kalijum posle ručka i večere. I natrijum po 2 tablete posle doručka, ručka i večere).

Osim toga: Zabranjene su masaže i kontakt kože sa uljima, osim hidrantne kreme za lice i ruke i to samo jednom dnevno. Gel za kupanje treba da bude od aloje, ali može i obični samo da se ne sedi dugo u kupki. Dozvoljene su Fisherman's Friends Pepermint bombone bez šećera, Stevia zaslađivač, a od lekova brufen, paracetamol i kafetin.

Kafa samo turska i espreso, bez dodataka. Čajevi u filter vrećicama, ne voćni.
Janko 23.7.2002.

cici

Je l moze objasnjenje za kremu?

NenaS

Iskreno se divim tvojoj sistematičnosti :respect: ali meni ovo deluje prilično zahtevno i komplikovano... :think:
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

AnaK

Našla sam na internetu da sastav slane kesice, sa identičnim unosom proteina, kalorija i masti mogu da zamene ove namirnice:

• 4 belanca
  • 80 gr belog mesa (mereno u svežem stanju)
  • 60 gr tunjevne u salamuri, ne u ulju
  • 100 gr pilecih prsa samo pivkinih

A i vitka gurmanka je preradila neke recepte, mahom slatke:

http://www.vitkigurman.com/2012/03/21/home-made-nutrico-i-protekal-obroci-recepti/

I faza, faza napada, se sastoji od 5 obroka iz kesice, uz ručak i večeru po 250g povrća iz grupe A i 50g povrća iz grupe B (ili 300g povrća grupe A). Povrće može biti sveže, grilovano ili bareno. U njoj se ostaje najmanje 24 dana (i to važi za svaku fazu, toliko telu treba da ne znam šta...)

U II fazi se menja jedan obrok u kesici - ručak ili večera, (IIa faza) ili dva obroka (i ručak i večera) sa:

• 2 jaja bilo kako spremljena
  • 150 gr piletine ili curetine
  • Ili 200 gr ribe posne

Janko 23.7.2002.

AnaK

Quote from: cici on April 29, 2015, 08:01:04 PM
Je l moze objasnjenje za kremu?

Kažu da je to ulje iz 'mazalica' dodatni zadatak za topljenje, pa umanjuje topljenje masnih naslaga.

Neno, nije komplikovano, ali je restriktivno i teško. Mnoge devojke su krenule od 3. faze, koje su imale neke zdravstvene probleme, te doktorke iz Protekala su im savetovale sporije mršavljenje. Napisaću sad (tj mahom iskopirati, malo sređeno) i ostale faze, a posle ću napisati neki jelovnik iz ovo malo zamena što sam do sada našla :)
Janko 23.7.2002.

AnaK

III faza podrazumeva 5 obroka - doručak, kesica, ručak, kesica, večera

Našla sam dva napisana jelovnika:

Doručak: 1) ella sir, 0% jogurt, parče crnog hleba i voćka
2) 50gr tonus hleba i 200ml jogurta i 1 vocka oko 150 gr ili 1/2 banane
Uzina1: 1 cela ili polovina slatke kesice + voćka
Ručak : 1) 150g posne ribe, mesa bez kožice, morskih plodova ili 2 jaja (ako je holesterol u redu), 250g povrća iz grupe A i 50g iz grupe B
2)180 gr pilećeg ili ćurećeg belog mesa ili 200 gr ribe i 200gr povrća grupe A i 100 gr povrća grupe B
Uzina2: 1) slatka kesica
2) 1/2 kesice slatke i voćka
Večera: 1) slana kesica + 300g povrća (250 grupe A i 50B)
2) isto sto i za rucak
Dva puta nedeljno mogu se jesti po dva jaja.

IV faza se sastoji iz dve faze 4a i 4b faza.

U 4a fazi su dozvoljenje protekalove cokoladice jedna dnevno, koje su fenomenalne, osim toga sve je isto kao i u 3 fazi sa tim sto se povecava unos povrca na neograniceno iz gupe A a iz grupe B na 100 grama i ta lista povrca iz grupe b se siri tako da npr moze da se jede i kupus, spargla, keleraba itd...

kada se predje u 4b fazu tu je dozvoljeno 2-3 puta nedeljno za ručak po 150 gr po obroku mahunarke i skrobne namirnice tipa pirinac, pasulj, griz, socivo, grasak itd...
Janko 23.7.2002.

Glitter

900 kalorija je bas gladovanje :(

imam pitanje za onaj kalcijum (malo je off ako ne zameras): jel vreme izmedju prepodnevne i popodnevne uzine neko idealno vreme za kalcijum uopste ili je specijalno vezano za ovu dijetu?

AnaK

I poslednja faza je V, preporučuje se da se u njoj bude najmanje 2 godine, i mislim da je to u stvari onaj doživotni režim za održavanje težine.

Povrce:
Dozvoljene su sve vrste povrca

Masnoce:
dve do tri kasike ulja
20 gr putera
30 gr polumasnog sira

Zitarice,mahunarke,skrobne namirnice:
150 gr po obroku:2-3 puta nedeljno makaroni,spagete,krompir,pirinac griz,socivo,pasulj,grasak,bob
-kada  se konzumiraju ove namirnice,hleb se ne jede

Voce:
sve vrste voca

Namirnice bogate proteinima:
meso:150 gr(telece,svinjski file,zivinsko,konjsko,zecije i divljac)
riba:200 gr bele ribe(list,orada,zubatac,skarpina,pastrmka,oslic)ili 200gr morskih plodova ili 150gr plave ribe(sardine,tunjevina,losos,skusa)
2 jaja

hleb:
2 kriske integralnog prepecenog hleba ili 30 gr.integralnog hleba

Pice:
2 litre vode na dan,2 case gazirane vode,kafa ,caj bez secera
Alkoholna pica se ne preporucuju,ali ako se piju najbolje je casa crnog vina uz rucak
Janko 23.7.2002.

monochrome

Quote from: Glitter on April 29, 2015, 08:27:13 PM
900 kalorija je bas gladovanje :(

imam pitanje za onaj kalcijum (malo je off ako ne zameras): jel vreme izmedju prepodnevne i popodnevne uzine neko idealno vreme za kalcijum uopste ili je specijalno vezano za ovu dijetu?

i ja sam htela ovo da pitam :think:

AnaK

Quote from: Glitter on April 29, 2015, 08:27:13 PM

Iskreno, ne znam, sad sam se bavila samo sistematizacijom preporuka uz Protekal.
Janko 23.7.2002.

Glitter

AnaK

Quote from: AnaK on April 29, 2015, 07:59:15 PM
Grupa A - krastavac, patlidžan, brokoli, spanać, zelena paprika, šampinjoni, blitva, rukola, zelena salata (i to najobičnija, puterica, našla sam iskustvo gde je konzumiranje ajsberga drastično usporilo mršavljenje).
Grupa B - prokelj, paradajz, karfiol, boranija, tikvice, špargla, crvena paprika.

Quote from: AnaK on April 29, 2015, 08:11:16 PM
Našla sam na internetu da sastav slane kesice, sa identičnim unosom proteina, kalorija i masti mogu da zamene ove namirnice:

• 4 belanca
  • 80 gr belog mesa (mereno u svežem stanju)
  • 60 gr tunjevne u salamuri, ne u ulju
  • 100 gr pilecih prsa samo pivkinih

I faza, faza napada, se sastoji od 5 obroka iz kesice, uz ručak i večeru po 250g povrća iz grupe A i 50g povrća iz grupe B (ili 300g povrća grupe A). Povrće može biti sveže, grilovano ili bareno.

E sad, iz ovoga, ja planiram da za doručak još vidim šta ću i da smenjujem:

- pileća prsa
- neku kesicu (musli ili čorbu, npr)

Za ručak grilovano meso i salatu

Za večeru belanca i salatu, ili tunjevinu i salatu ili čorbu od paradajza (kad je napravim).

Planiram da kupim kapućino kesice i protein bez ukusa u sportskoj radnji, pa da mi ta mešavina (po pola kesice kapućina, uz dodatak potrebne količine proteina i espreso kafe) budu obe užine (i taman mi reše kafu na kakvu sam navikla)
Janko 23.7.2002.

AnaK

Uprkos ogromnom interesovanju za ovu temu :lol: ja ću na nju da dodajem informacije i iskustva. KUpila sam danas ta Pivkina pileća prsa, sastav im je stvarno sjajan:

Janko 23.7.2002.

NenaS

Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

AnaK

Ma šalim se  :kiss1: Ja ću je smatrati svojom 'skriptom', a možda i nekome još bude korisna. Biće uskoro, nadam se, i iskustava (za pohvaliti se  :nokti2:), čekam platu da dokupim šta mi treba.
Janko 23.7.2002.