Main Menu

Srpske skole u inostranstvu

Started by Elanor, June 12, 2009, 01:57:52 PM

Previous topic - Next topic

Urbana

I Elanor kakvi su utisci nakon dva meseca?

Ja moram da se pohvalim da mi se Lola uglavno obraca na srpskom, cak i pred drugaricama. Ja sam joj stavila "primedbu", a ona kaze pa sta ima veze poznato je da ja pricam najbolje i holandski i engleski u razredu, pa sta ima veze ako se ponekad tebi obratim na srpskom pred drugima. Vidim da joj to prelazi u spontanost.
Monika nije losa, ali skripi....no kad joj zatreba prica super....Tako se zali pre neki dan baki pa kaze...."znas bako kod mame je ili sve ili nista, kod nje ne moze nesto" ;)
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

Plava Baklava

Elanor, divno zvuči  :love32:. Ovde sve nekako traljavo. Mene jezik ne muči, tu smo super, ali sam baš želela zbož druženja i zbog azbuke, da ga ne gušim ja, kod kuće. Inače, pretežno pričamo na našem i to na njegovo insistiranje  :girl_haha:

moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

omafiets

jel zna mozda neko da li u kanadi i sad-u postoje srpske skole koje nisu pri ministarstvu? nesto sto bi odgovaralo konceptu privatne skole..
hvala!

NikkiL

U Kanadi koliko znam nema full time privatnih srpskih skola (niti bilo kojih koje ne prate ovdasnji curriculum), u zavisnosti gde si i u kojoj provinciji mozes da biras izmedju public, katolickih ili privatnih (na engleskom ili francuskom).
U nekim gradovima gde imas dosta Srba (Kitchener, Hamilton) koliko znam moze da se uci srpski u skoli (redovnoj) da se izabere. Takodje imas i drzavne finansirane programe koji su uglavnom pri kulturno-sportskim centrima gde se uci srpski jezik, to je uglavnom subotom mislim da traje 3-4 sata, to je cist jezik bez kulture i religije.

U vecini srpskih pravoslavnih crkava i u USA i Kanadi imas nedeljne skole - tu se u zavisnosti od organizacije ide jednom do dva puta nedeljno i opet u zavisnosti od mogucnosti i kapaciteta zajednice se nude razliciti programi za decu. Mi konkretno imamo nedeljnu skolu subotom od 8:30 do 12:30, imamo srpski, religiju, istoriju i geografiju (zajedno), hor , folklor, umetnost i tamburaski orkestar. Tu idu deca od predskolskog uzrasta do kraja osnovne skole. Ovo ti vrlo slicno funkcionise pri svim crkvama. Ako si u Torontu tamo imas za takve aktivnosti i kulturno umetnicka drustva ako vas to interesuje samo a ne biste religijsku komponentu. 
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

Lukina mama

postoji u Chicago, privatna sprska skola Akademija Sveti Sava , znam jednu zenu cije dete ide tamo, cula sam da su skupi, ali ne znam detalje.
Luka ,09 April 2005

omafiets

Pozdrav svima! Od jula cu biti u Holandiji i volela bih da pomognem srpskoj deci da usavrse srpski jezik. Holandski govorim jako dobro i godinama unazad organizujem osnovcima individualnu nastavu iz srpskog. Ukoliko je neko zainteresovan, moze da mi se javi na pm.

Urbana

Quote from: omafiets on June 09, 2012, 09:47:54 AM
Pozdrav svima! Od jula cu biti u Holandiji i volela bih da pomognem srpskoj deci da usavrse srpski jezik. Holandski govorim jako dobro i godinama unazad organizujem osnovcima individualnu nastavu iz srpskog. Ukoliko je neko zainteresovan, moze da mi se javi na pm.

Pa u julu pocinje vacantie, sta podrazumevas pod individualnom nastavom i gde drzis nastavu. Moja deca ne idu u srpsku skolu, jer je nemamo vec 6-7 godina i ja sam zainteresovana za neku vrstu skole, individualno radimo kod kuce.
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

Slavisa

Poštovanje svima vama,
Raduju me diskusije oko škole srpskog jezika u Holandiji ali malo sam i u tome upućen ali rezultati su veoma loši. Naime posle više pokušaja u nekoliko gradova gde ima veliki broj našeg živalja nije se pomaklo od početka i slabo verujem u sve to. Doduše mi smo uspeli u Utrecht-u i otvorili već 2 godine dopunsku školu srpskog jezika i taj recept smo želeli da prenesemo na druge gradove i naše parohije ali u tome se nije uspelo usled stare srpske neizlečive bolesti NESLOGE. Pozivamo dečicu i roditelje koji žele da svoju decu upišu u školu ( ako se ne nalaze daleko od Utrecht-a) da nam se jave jer u ovom trenutku a ni u skoroj budućnosti ne vidim ni snage ni volje da se nešto na tome učini na tlu Holandije.
Za više informacija i sve o našim aktivnostima pogledajte našu stranicu www.srpska-skola.nl gde vam je sve na raspolaganju i sa radošću ćemo vam pružiti sve potrebne informacije.
Srdačno vas pozdravlja,
školski odbor dopunske srpske škole srpskog jezika ,, Stefan Nemanja ,, Utrecht
Slaviša T. Jovanović

Elanor

Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

lilit_depp

L, L, K

Srpski Online

Pozdrav svim članovima! :compgirl: Kako je lepo čuti da se neko u inostranstvu brine o tome da mu dete održava kontakt sa srpskim jezikom i srpskom kulturom! Ja sam profesorka srpskog, držim individulane časove srpskog online, tako da sada možete osigurati detetu (ili supružniku nesrpskog porekla) časove srpskog i putem Skype-a. Ako je neophodno, u nastavi možemo da koristimo engleski. Slobodno pogledajte više detalja na srpskionline.com i zakažite besplatan čas.