Main Menu

Sebicnost

Started by Unabebili, September 21, 2014, 05:42:17 PM

Previous topic - Next topic

AnaK

Quote from: monochrome on September 21, 2014, 10:26:35 PM
...znate li vi koliko nasih ljudi u uk ima pice/hranu za goste i pice/hranu za domace :blink:

Za goste bolja/skuplja?
Janko 23.7.2002.

Lani

Da mono, na šta tačno misliš?  :think:

monochrome

ma nema veze sta ti mozes, kapiras...ali ja ne bi mogla da mu ne dam :girl_haha: :kiss1:

monochrome

za goste jefitnije, losije :lol:

kalimero

Quote from: monochrome on September 21, 2014, 10:33:31 PM
ma nema veze sta ti mozes, kapiras...ali ja ne bi mogla da mu ne dam :girl_haha: :kiss1:

:girl_haha: :girl_haha: :girl_haha: ma, to je lepo sa tvoje strane, ali ti samo kazem da , i da ne das, ja te ne bih smatrala sebicnom, o tome ti pricam  :rofl: :rofl: :rofl:

Себичност је безобзирно вођење рачуна искључиво о сопственим потребама и властитој користи. Себичност означава претерано интересовање особе за себе саму и саможиво инсистирање искључиво на остварењу својих интереса, а занемаривање интереса других људи. Себичност је принцип по којем свако намеће сопствене интересе без обзира на постојеће нормалне норме.
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Lani

Quote from: kalimero on September 21, 2014, 10:34:35 PM
:girl_haha: :girl_haha: :girl_haha: ma, to je lepo sa tvoje strane, ali ti samo kazem da , i da ne das, ja te ne bih smatrala sebicnom, o tome ti pricam  :rofl: :rofl: :rofl:

Себичност је безобзирно вођење рачуна искључиво о сопственим потребама и властитој користи. Себичност означава претерано интересовање особе за себе саму и саможиво инсистирање искључиво на остварењу својих интереса, а занемаривање интереса других људи. Себичност је принцип по којем свако намеће сопствене интересе без обзира на постојеће нормалне норме.

Ali smatrala bi je nevaspitanom? Ako ne možemo to da podvedemo pod sebičluk, svakako mislim da možemo pod nedostatak kućnog vaspitanja.
AnaK :friends: ovde se nama mislim kolektivno usađuje od malih nogu da za goste mora da ima i da mora da ima bolje za goste, mnogi eto tako ne funkcionišu.

monochrome

ne znam...moguce kali i da si u pravu kad uzimas u obzir i neke interne stvari te porodice, ali meni je uvek tako strasno kad neko moze tako prema deci, a zaista nisam neki specijalno materinski tip...no, jako sam osetljiva na decu i stare ljude...

kalimero

Quote from: Lani on September 21, 2014, 10:38:26 PM
Ali smatrala bi je nevaspitanom? Ako ne možemo to da podvedemo pod sebičluk, svakako mislim da možemo pod nedostatak kućnog vaspitanja.

.... recimo da bih mogla pre da svrstam u nevaspitanje.........mada bih i to sa rezervom zakljucila, osim ako zasigurno znam da nije neka teska nemastina u pitanju ili muz koji ce da je oplavi ako ga ne doceka skuvano...... a znala sam i takve  :girl_sad:

a ovo za goste.....jeste, mi smo uceni od malih nogu da su gosti na prvom mestu.....a opet, uvek sam se pitala kako to moja mama izadje iz svog komfora kad dodju tetka i teca, pa spava u dnevnoj ili u vikendici da oni imaju sve najudobnije...... u mom nekom sistemu ipak mi nije najnormalnije da i krevet ustupim.....  :think: da li postoji granica izmedju gostoprimljivosti i besmisla?
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Glitter

ono sto se meni defo svidja ovde je neopterecenost, koliko imas izneses i to je to, gosti pojedu i odu. nisi duzan nikom da punis svako crevce niti postoje takva ocekivanja od gostiju

ovo sto je uradila domacica na mono je bas ruzno i ne umem da opravdam jer ako razlozim meni to zvuci kao : gladam mi je trazio da ga nahranim, ja imam ali sam rekla da ne dam
(ne zalazim u razloge, nisu bitni )

monochrome

ako ce pomoci, nikako nije u pitanju neimastina, a muz je nije plavio...takva je

cuh pricu da nije htela ni formulu (mleko) da podeli sa drugom mamom (u onoj izbeglickoj koloni iz cro), cije je dete vristalo od gladi (ni jedna nije dojila), pa je ova mama morala da muze kravu usput i statijaznam...
valjda u tim crnim situacijama ispliva i ono najbolje, i ono najgore u ljudima :think:

kalimero

Quote from: Glitter on September 21, 2014, 10:45:02 PM
ono sto se meni defo svidja ovde je neopterecenost, koliko imas izneses i to je to, gosti pojedu i odu. nisi duzan nikom da punis svako crevce niti postoje takva ocekivanja od gostiju

ovo sto je uradila domacica na mono je bas ruzno i ne umem da opravdam jer ako razlozim meni to zvuci kao : gladam mi je trazio da ga nahranim, ja imam ali sam rekla da ne dam
(ne zalazim u razloge, nisu bitni )

ali ova dva pasusa koja si napisala se ne slazu.....  :think:

s jedne strane ti je ok u UK da izneses koliko imas/zelis i nisi duzan da gostima ugadjas do besvesti....
a sa druge osudjujes sto neko nije ugodio i preko svoje licne zelje ili cak i mogucnosti (jer realno ne znamo zasto nije dala dalje)..... pritom, ako zanemarimo na sekund da je u pitanju dete, ipak nije gladna i dalje, pojela je odredjenu kolicinu i uskracen joj je samo dodatak..... da li je nevaspitano ili ne, to se da polemisati (lupam, ali sta ako je razmisljala da li njeno, jos mladje dete, pozeli repete? )..... primer nije bio toliko crno/beo .....nije prosula rucak u wc solju iako je dete pored kukalo gladno, tj nije u mojim ocima ta osoba bas toliko jeziva......
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

moma

E mi punimo crijeva gostima :D i ustajemo iz svog kreveta. Mada ne noci kod mene bas svako. Ti koji jesu su dragi bsbas i oni meni tako kad im dodjemo.

kalimero

Quote from: monochrome on September 21, 2014, 10:50:16 PM
ako ce pomoci, nikako nije u pitanju neimastina, a muz je nije plavio...takva je

cuh pricu da nije htela ni formulu (mleko) da podeli sa drugom mamom (u onoj izbeglickoj koloni iz cro), cije je dete vristalo od gladi (ni jedna nije dojila), pa je ova mama morala da muze kravu usput i statijaznam...
valjda u tim crnim situacijama ispliva i ono najbolje, i ono najgore u ljudima :think:

joj, ne bih im bila u kozi, najiskrenije......teske su to stvari, uh...... jeste grozno ovako kad se izgovori, a opet, niko od nas sa sigurnoscu ne moze da kaze kako bi u tom momentu odreagovao..... ja zelim da verujem da bih bila otvorenog srca i velikodusna prema svima .....opet, ne zelim da me ikad zivot dovede u iskusenje da ispitujem svoju dobrotu na taj nacin...... ali nisam hrabra, iskreno, da izgovorim da bih sigurno bila majka tereza u zivot/smrt situacijama, kad je tvoje ili tudje dete u pitanju, jer to ne znam...... :girl_cray:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

monochrome

kali, pa nije isto...malo dete je trazilo jos...mogla je npr. da kaze da nema...da joj ponudi nesto drugo...ne...ona je rekla da ne moze, jer ce cika d. da ostane gladan :crazy:

druga je stvar kad pozoves goste, posluzis koliko ima i to je to...no, verujem da bi svako nasao jos nesto za malo dete koje trazi...i u uk, i u srbiji...i bilo gde u svetu...polazim od sebe :girl_haha:

monochrome

Quote from: kalimero on September 21, 2014, 10:54:45 PM
joj, ne bih im bila u kozi, najiskrenije......teske su to stvari, uh...... jeste grozno ovako kad se izgovori, a opet, niko od nas sa sigurnoscu ne moze da kaze kako bi u tom momentu odreagovao..... ja zelim da verujem da bih bila otvorenog srca i velikodusna prema svima .....opet, ne zelim da me ikad zivot dovede u iskusenje da ispitujem svoju dobrotu na taj nacin...... ali nisam hrabra, iskreno, da izgovorim da bih sigurno bila majka tereza u zivot/smrt situacijama, kad je tvoje ili tudje dete u pitanju, jer to ne znam...... :girl_cray:

ja mogu sa sigurnoscu da kazem...bili smo u mnogim slicnim situacijama (moja porodica)...
kod mene tu nema sta puno da se misli...jbg...ja ne bih da gledam malo dete kako se muci, ma cije da je...nema sanse...nekako ocekujem da i drugi ovako misle o mom...no, jest'...daleko bilo...bolje da nikad ne probamo...ni ovako, ni onako...