Main Menu

U park bez roditelja

Started by MissL, June 17, 2010, 12:24:51 PM

Previous topic - Next topic

Lani

Quote from: MissL on June 17, 2010, 02:04:09 PM
ira :bighug:

Kad se setim kad smo mi bili klinci, cak i da hoces da napravis ne znam ni ja sta, bilo je ono "videce te ovaj pa ce da kaze tvojima"... a tako bi i bilo... ali sada toga nema... ljudi su se toliko otudjili i postali nezainteresovani...

Ma da... Ja sam odrasla u kraju sa kućama, svaka kuća imala dvorište, svi su nam se roditelji odlično znali i obično se nas 5-10 igralo u nekom od dvorišta tako da smo uvek bili na oku, da li sopstvenih da li roditelja drugara.
Posle kad smo malo porasli izlazili smo i na ulicu ali ni ulica nije nešto bila prometna tako da ni to nije bilo strašno.

Deda

Moj ex kolega ima milion prica.kad su bili mali i igrali se kod pruge  :nokti2: :nesvest:
Ja bih mnogo volela da sam opustena ali totalno sam paranoicna  a i Hickok mi je dalji rodjak  :lol:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Xe

Quote from: Deda on June 17, 2010, 02:35:40 PM
Moj ex kolega ima milion prica.kad su bili mali i igrali se kod pruge  :nokti2: :nesvest:
Ja bih mnogo volela da sam opustena ali totalno sam paranoicna  a i Hickok mi je dalji rodjak  :lol:
I mi smo se igrali NA pruzi :nesvest:
Stavljali novcice pa cekali kad ce voz da prodje da ga spljeska  :crazy: Srecom, ta pruga je rezijska, pa vozovi retko prolaze.  I dan-danas postoji, i deca prelaze preko pruge kad idu u skolu, a trebalo je pre 30 godina da je izmeste.  :sissyfight:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

MissL

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

limun

Leta uoci polaska starijeg deteta u skolu konsultovala sam prijateljicu decijeg psihologa bas na ovu temu. Njen stav je bio da to sto se ja plasim je opravdano i razumljivo, ali je to uslovno receno moj problem, jer dete tog uzrasta bi trebalo da moze samo da ode do skole, do lokalne prodavnice po neku sitnicu i sl... Savet je bio da ga testiram, gledam sa prozora (srecom park nam je kao na dlanu), podsecam, reagujem ukolko vidim da negde "iskace" od dogovora (uz smislu odlazi sa dogovorenog mesta, dira drugu decu ili neko njega.....) Mnogo je vazno ukazati poverenje, razgovarati i pripremiti dete koliko god je to moguce za sve "ne daj boze" situacije i postepeno ga osamostaljivati.
Trenutno smo u postupku broj 2. samostalnog igranja u parku. Verujem da ne treba da naglasavam da vreme za koje su deca u parku glavnom koristim da zalivam cvece na terasi, prostirem ves, citam knjigu takodje na terasi.....
A kako odlazak u skolu podrazumeva prelazak dve veoma prometne ulice, i malo je dalje, ova procedura ce jos malo pricekati.   :D

MissL

Hvala ti, ovo mi bas znaci :kiss1:
Bar negde da nisam omanula :girl_haha:
Stiv 24.11.2003.

Saska

mi cemo uvek brinuti, mada to deci tako ne izgleda (ovo kazem zato sto su i nasi rodtelji brinuli za nas, ali nama se to tad nije tako cinilo), ali stvarno ne mozemo zbog toga sto brinemo da ih drzimo uz suknju celog zivota. osamostaljivanje mora da se dogodi kad-tad, pa bolje da bude postupno nego da tamo sa 18-19 ili vise godina ne mogu nista bez mame i tate. A vreme leti....

maripoza

Quote from: Saska on June 17, 2010, 05:52:06 PM
mi cemo uvek brinuti, mada to deci tako ne izgleda (ovo kazem zato sto su i nasi rodtelji brinuli za nas, ali nama se to tad nije tako cinilo),
Ovo je tako tacno.
Ja sam se kao klinka (kao i sva deca, uostalom) igrala na obliznjem igralistu, do kog moji roditelji nisu mogli da dobace pogledom. A bogami smo kasnije umeli i da se udaljimo malo odatle, jer su se neka druga deca okupljala na nekim drugim, par stotina metara udaljenim mestima. Roditelji su za ta mesta znali, naravno, ali su morali da idu redom i da nas traze kad bi doslo vreme da idemo kuci. :lol:

A kad sada, kao odrasla osoba, u odgovarajucem kontekstu pomenem kako sam sa toliko i toliko godina izlazila (opet isto kao i vecina mojih vrsnjaka) i kako su mi roditelji to dopustali, moja majka samo kaze: "da, ali zato ja nisam celu noc spavala dok se ne vratis kuci....".  Imala je poverenja u mene i znala je da sam i sposobna i odgovorna, ali to ne znaci da je mogla mirno da spava, sve i da je htela.
Old enough to know better, but too young to care.

TINK

Kad je Kristian imao 3 meseca preselili smo se iz centra Ciriha na periferiju grada. Smucilo mi se svakodnevno prelazenje 2 prometne ulice i pesacenje od 15 minuta do igralista. Odmah sam se ubacila u film kako li ce biti kad prohoda, pa kad pocne ici u predskolsko, pa kad dodje vreme sam da ide napolje  :crazy:. Poceli smo odmah da trazimo stan van grada i to nam je bila jedna od najpametnijih odluka  :)

Obojica su imala detinjstvo slicno mom, po ceo dan su bili napolju. Nasli smo stan u prizemlju, tako da cim izadju napolje su na igralistu. U nasem bloku zgrada je tad bilo oko 30-oro dece  :crazy:. Leti bi se vikendom igrali napolju zmurke i do 22h. Nigde saobracaja, krug zgradi i priroda, igralista, brdasce za sankanje, fudbalski teren, skola na 100m. Izlazili su sami vec napolje od 5 godine, naravno ja sam tad sedela na terasi koja je u prizemlju, Boris je cak poceo i sa 4  :-[, jer je K. tad imao 7, pa ga je pazio  :-[

Mislim da Stiva mozes vec polako pustati napolje, jeste nezgodno kad si na spratu. Jednom sam bila kod komsinice iz zgrade pored koja je na 1. spratu, i umalo ne skocih sa terase  :-[. Aj da je bila neka situacija, nego radi gluposti  :lol:

maxic

Sto Tink, mislila si da si u prizemlju ? :lol:

Moji mogu sami do parka koda poloze vozakci. Salim se naravno, ali nije to ni daleko od istine. Mogu da izadju na ulicu, jer zivimo u takvom naselju da kolima dolaze samo ljudi koji tu zive, i oni znaju da djeca mogu biti napolju. Srecom imamo drustvo u komsiluku, pa se nadam da ce ispred kuce moci sami za par godina, tj Anja moze vec ali djecaci nisu pouzdani.
Upravo iz razloga sto smo mi do kasno u noc ostajali napolju kao klinici, pogotovo ljeti, i druzili se, stalno pozivam nekog  na igranje kod nas. Dvoriste iza kuce je ogradjeno, tu mogu da jurcaju do mile volje.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

dmi

Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

TINK

Quote from: maxic on June 17, 2010, 08:18:45 PM
Sto Tink, mislila si da si u prizemlju ? :lol:

Ma jok, osecala sam se tako nemocno sa visine  :nokti2:. I onda glupava bezopasna situacija, ja ih dozivam, ali jok niko ne obraca paznju, niti hoce da te cuje.... i ja onako temperamentna ko sto jesam doslo mi da skacem, ne zbog situacije vec zbog nemoci  :shout:. Bilo mi previse komplikovano da idem okolo  :lol:

MissL

Stiv ima drugaricu iz vrtica koja zivi u nasem redu zgrada, ali u prizemlju. To i meni nekako deluje drugacije iako se radi o istom parku. Mala je sama u parku sigurno od 4. godine, ako je nisu pustili i ranije. Ali zato sad moze sama i na Mars. Stiv moze eventualno da odbrojava pre nego sto krene :lol:
Stiv 24.11.2003.

AnaK

Srećan početak osamostaljivanja  :love32: :kiss1:

Quote from: Elanor on June 17, 2010, 02:11:17 PM
ja mislim da je najveca razlika onda i sad u stadijumu preplasenosti nasih roditelja i nas, i verujem da je ta preplasenost najvecim delom vestacki izazvana. ja odbijam da budem paranoicna, problem je samo sto sam usamljena u tome.

Nisi, nisi   :bighug:
Janko 23.7.2002.

Deda

Jaoooo zmurke, kako mrzim kad se to igraju  :nokti2: .
Prosle godine smo bili na nekoj svadbi, brat-bratu 500 ljudi , Nedu naucila da ako se izgubi ode kod muzike pa da trazu majku na mikrofon, sva sreca sto se cele svadbe igrala sa gomilom balona pa pogledam gde su baloni tu je i ona  :crazy:Ali crni Andrija, samo potrci ko muva bez glave u guzvu i stane da place "Mama, mama, mama "
Znaci bila sam najgora, samo sam trcala za decom.
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006