Main Menu

Kućne finansije

Started by AnaK, July 20, 2010, 09:18:46 PM

Previous topic - Next topic

gasha

ja slicno kao linga imam stambeni kredit i stan kao bek up, ali ono sto me nervira je sto sam od banke pozajmila samo cetvrtinu novca za stan, kada su cene divljale, sada je to skoro polovina, a hipoteku celu ima banka, uzasni su uslovi po kojim se mi ovde zaduzujemo
mm ima minus i to smo prvi put ovog meseca totalno potrosili  :crycry:
sve neki ne predvidjeni troskovi, akumulator, ...

a kao i deda, pamtim i mnogo bolje i losije dane, zato sve radim, casovi, sada i salovi, svaki mi je dinar kao kuca, samo deci kupujem, sebi bas samo po potrebi, ipak moram pristojno da izgledam na poslu

osnovni troskovi, samo racuni i decije aktivnosti su mi skoro kao cela plata
bioskop koncerti i restoran su mi luksuz i trenutno ih se odricem
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Elanor

danas dosli iz nedeljne kupovine... i dalje ne mogu da dodjem sebi...
hrana je jezivo, ali jezivo poskupela  :(. o tome vec nedeljama pricaju, ali sam tek sad jasno videla na racunu.
kazu, na ovom delu kontinenta je sve potrulilo od kise letos, na jugu se posusilo...
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

martina

ne mogu gume na firmu
dobicemo dio nazad kroz smanjenje poreza, al to je ovdje mnogo komplikovano
znam da je u vecini zapadne evrope jednostavnije
mi auta moramo da uzmemo na lease, pa onda firma nama placa koristenje auta. a mora lease, a ne kredit, jer onda lakse ide racunanje depreciation

u svemu tome, cini mi se, jedina je sreca da vozimo nova auta, sto zbog skijanja i zbog klime ima smisla

sto se kerdita tice

nasa kuca  u torontu vrijedi toliko da mozemo da otplatimo sve dugove i ostane nam jos da kupimo stan u torontu
ali kod nas su kamate male, i kredit je jeftin, tako da se isplati posudjivati, mi smo sad uzeli jos jedan stan, kao investiciju

dakle, uvijek racunas equity koji posjedujes i sta dugujes, i tako racunas jesi li u plusu ili minusu

ovdje ce svi radje da kupe tri kuce/stana i imaju kredit, nego da imaju samo jednukucu
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Unabebili

Quote from: martina on November 25, 2012, 03:58:55 PM
ne mogu gume na firmu
dobicemo dio nazad kroz smanjenje poreza, al to je ovdje mnogo komplikovano
znam da je u vecini zapadne evrope jednostavnije
mi auta moramo da uzmemo na lease, pa onda firma nama placa koristenje auta. a mora lease, a ne kredit, jer onda lakse ide racunanje depreciation

u svemu tome, cini mi se, jedina je sreca da vozimo nova auta, sto zbog skijanja i zbog klime ima smisla

sto se kerdita tice

nasa kuca  u torontu vrijedi toliko da mozemo da otplatimo sve dugove i ostane nam jos da kupimo stan u torontu
ali kod nas su kamate male, i kredit je jeftin, tako da se isplati posudjivati, mi smo sad uzeli jos jedan stan, kao investiciju

dakle, uvijek racunas equity koji posjedujes i sta dugujes, i tako racunas jesi li u plusu ili minusu

ovdje ce svi radje da kupe tri kuce/stana i imaju kredit, nego da imaju samo jednukucu

i realno veca je mogucnost da ako izgubis posao, nadjes sledeci
verujem od bi i ovde ljudi radili isto  , da su uslovi kao tamo  :)
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

linga

To je sasvim dobro razmišljanje martina, ali ovde su krediti lihvarski i ljudi ih SAMO iz nužde uzimaju :(

vojka

mi smo uzeli, tj tek cemo uzeti stan na kredit, mm-a sam ubedila time da umesto da placamo nekome iznajmljivanje, bolje da placamo ratu kredita za nas stan
uzimamo ceo kredit za stan, nemamo beck-up varijantu
ni mm-ove roditelje, ni moje nismo "organizovali" u smislu prodaje njihovih nekretnina pa da od toga uzmemo nesto i za njih i nas, a poznajuci nase porodicne okolnosti mislim da je to bila pametna odluka, ne dugujemo onda nikome nista (mislim emocionalno, banci dugujemo "samo" pare  :lol:)
kredit nam je jedino resenje stambenog pitanja
ali nekako imam utisak da sve pare odu na racune (obdaniste, struja, telefon i sl) i hranu, a jos nismo ni poceli da placamo rate za stan  :nokti2:
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Xe

Ne samo da su kamate nemogucevisoke, nego su i restriktivni u davanju kredita. Stambeni kredit otplacujem vec sedam godina, nijednom nismo ni zakasnili, nikad nismo dobili ni senku nagovestaja da bi nam ponudili neke povoljnije uslove, ne samo ove vezane za kredit, vec za moj tekuci racun. Iako sam za njih vezana 25 godina dok ne otplatim kredit, tretiraju me kao da sam juce dosla s ulice i ostajem do petka, recimo. :sissyfight:
Pre par godina odbili su me za dozvoljeno prekoracenje, na primer, a limit na kreditnoj kartici je isti otkako sam presla kod njih (u dinarima).
Ponasaju se kao da su samo dosli da nas opljackaju i pobegnu, uopste ne ulazu napor da zadrze klijenta (nije samo moja banka u pitanju). Ne znam da li su lenji, glupi ili im se jednostavno moze.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Unabebili

meni cale da nije utrcao sa stanom, mogla bih da  se slikam, ali bukvalno  :'(
prosli stan ostavih tamo gde ostavih , a kupih od licno zaradjenog novca  :wall:, posao stalan nemam da bi mogla da podignem iole pristojan kredit

stan by sveki - znate kako je ispalo i letos sam presekla celu tu pricu zauvek , mm nije zasluzio da prolazi s njom golgotu, pa i da smo na ulici - a nismo

nekako stvarno mislim da je krov nad glavom krucijalna stvar u zivotu, za ostalo se mozes kako tako snaci
kad mm upadne u haos oko finansija i kad mu naleti frka tipa "sta ako ja ostanem bez posla",
ja prebacim na zezanje, pa kazem "imas zidove, a za hranu, snaci cemo se, svaki dan da se durgim prijateljima najavimo na rucak, eto nama mesec dana obroka"  :lol:

u poslednje vreme razmisljam da pokusam da napravim neki stek, koliki toliki...ipak

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Xe

Moj sad razmislja da proda stan i da otplatimo kredit. rekla sam mu da ne dolazi u obzir i da cu za te pare kupiti jos jedan stan, da mi on isplacuje ovaj kredit. A mozda se i predomislim, ko zna. :turpija:
Ako se uopste na to odluci, pitanje je sta ce biti sutra.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

jel

mogu vam reci da od kad sam se resila kreditnih kartica i dozvoljenog minusa fenomenalno se osecam
isti su nam mesecni troskovi bili, samo te prvi put navuku na minus, kod mene uvek maximalni
upravo zbog tih neodloznih 'nepredvidjenih' troskova
i onda na mesecnom nivou sam na istom, stim sto sam stalno duznik

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

mi porodicno imamo 2auta i ne znam kako bismo bez oba  :think:
dakle 2xgume, registracija itd
My name is Luton, Robin Luton :lol:

Summer

Quote from: Xe on November 25, 2012, 07:46:53 PM
Ne samo da su kamate nemogucevisoke, nego su i restriktivni u davanju kredita. Stambeni kredit otplacujem vec sedam godina, nijednom nismo ni zakasnili, nikad nismo dobili ni senku nagovestaja da bi nam ponudili neke povoljnije uslove, ne samo ove vezane za kredit, vec za moj tekuci racun. Iako sam za njih vezana 25 godina dok ne otplatim kredit, tretiraju me kao da sam juce dosla s ulice i ostajem do petka, recimo. :sissyfight:
Pre par godina odbili su me za dozvoljeno prekoracenje, na primer, a limit na kreditnoj kartici je isti otkako sam presla kod njih (u dinarima).
Ponasaju se kao da su samo dosli da nas opljackaju i pobegnu, uopste ne ulazu napor da zadrze klijenta (nije samo moja banka u pitanju). Ne znam da li su lenji, glupi ili im se jednostavno moze.

Ja imam takvo iskustvo sa bankom kod koje smo mi uzeli kredit, Credit Agricole. I pre 2 godine sam prebacila platu na drugu banku, njima uredno isplacujem ratu svakog 1. u mesecu i ne bune se  :D

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

linga

Mm će sada morati tako, da uplaćuje ratu (pošto je kredit bio na njegovoj plati,   a sada će na belo primati samo minimalac). Ja ne maštam o lotou, ali bih bila srećna recimo da dobijem koju hiljadicu evra na Milioneru,  da ubrzamo otplatu kredita ili uzmemo bolji auto dok nas ovaj skroz ne izda, ali bi valjalo da se prijavim, zar ne  :rofl:

martina

moji prijatelji dobili 30000 na lotu.
nije im nikakvu srecu donijelo :girl_sad:
al eto, ja i dalje mislim da sam pametnija LOL

imamo jos neke renovacije na kuci da odradimo ( 2 kupatila, podove na spratu)
ja bih voljela da malo uredimo i zadnje dvoriste... al to nije mnogo skupo
namjestaj u prizemlju nam je ok, ali na spratu je ocaj... malo bih to dovela u red... ne treba mi puno, nisam neki pristalica ulaganja para u namjestaj... ali ipak... ovo gore sam nabrojala jedno 30000, taman koliko ovi na lotu dobise

btw, ja sam se vec dogovorila sa sestrom koliko mi da ako ona dobije ( al zaboravih cifru)

a ja ne igram loto nikad
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Elanor

mi smo dobili ps3 na nagradnoj igri u kojoj nismo ucestvovali :girl_haha: (mislim, stvarno smo ga dobili)
ja verujem da je to maksimum sto cemo mi ikad dobiti na bilo kojoj igri na srecu.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

martina

ja sam jednom dobila korpu u obliku drvene patke s kafom

kad sam bila mladja, stalno sam igrala loto za ujaka u bgd-u, kad god dodjem u posjetu popinim mu tonu listica - nikad nista nije dobio kad ja igram
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic: